ANNONSE

HUS & HAGE

PRIS OG BYGGETID BLE AVGJØRENDE


Her kommer enda et Älvsbyhus!

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 13.09.2017

Olga og Jan Birkeland på terrassen i Sølvspenneveien 29. I bakgrunnen – når røtter, trær og busker er ryddet vekk – kommer huset på den nye tomten i Sølvspenneveien 27.


Tomten gjøres klar. Store maskiner hogger, graver og flytter. Der det en gang var ”skog” i hagen med opptil 20 meter høye trær, jevnes nå området – før graving finner sted og grunnmur settes opp. Dermed ligger alt til rette for å få et nytt Älvsbyhus på plass, denne gang på Gausel.

Olga og Jan Birkeland har bodd i Sølvspenneveien 29 på Gausel siden desember 1975. Huset fra 1934 har tre etasjer pluss loft, og tomten huset står på, er på hele 1,6 mål. Der har trær og busker fått vokse og vokse, så det var absolutt en frodig eiendom – inntil nå.

Salg eller bygge selv?

I november 2015 snek det seg inn en tanke hos ekteparet Birkeland: Kanskje vi skal skille ut en tomt i hagen, og legge den ut for salg? Det kunne jo bli en lukrativ forretning – og der-
med gode penger å ta med inn 
i alderdommen.

Men – det er ikke bare bare å selge tomt i Norge. Skatt og avgifter ville utgjøre betydelige beløp, og dermed dukket det opp alternative løsninger.

Olga og Jan bodde i et stort hus med mange trapper, og som kjent blir ingen av oss yngre med årene. Hva om de selv bygget et hus i hagen – et hus på ett plan som det ville være langt lettere å bli gammel i?

Det var en tanke som smakte godt, og Olga visste utmerket godt hva slags hus hun ville ha.

Gode referanser

Saken var den, at allerede for mange år siden fikk Olga se en reportasje om en dame som fikk bygget et Älvsbyhus i Oltedal, og hun var veldig klar på at dette var en byggeløsning som passet henne bra. Kort byggetid og rimelig pris – det var som musikk i ørene.

Og da hun leste i Lokalavisen (nr. 2 og nr. 10, 2017) at Nina Hetland bygget Älvsbyhus så å si i nabolaget, var veien kort på sykkel ned til Gauselstranden for å få mer informasjon.

Nina var på jobb, men faren Per som har vært en meget aktiv del i Ninas byggeprosess, delte gjerne sine og datterens erfaringer med Olga. Han var udelt 
positiv – Älvsbyhus og deres leder i Rogaland, Gard Grubstad, fikk de aller beste anbefalinger.

Da var det ikke noe å lure på lenger.

 

Gode råd fra første møte

En torsdag i mai i år ringte Olga Birkeland til Gard Grubstad, som sitter på Älvsbyhus sitt kontor i Haugesund. Og allerede lørdag i samme uke kom Gard til Gausel for å se nærmere på prosjektet. De vurderte tomtens utseende, og Gard kunne lansere sine tanker og løsninger, som ble godt mottatt. Han tok også Olga og Jan med seg til Voll der det var et visningshus fra Älvsbyhus. Gode relasjoner ble skapt, og det var tid for å velge en hustype som ville passe på tomten og som dekket behovet til de to husbyggerne.

 

”Endelig grovkjøkken!”

Olga og Jan valgte hustypen Linnea – et hus med 129 kvm boflate på ett plan. – Her får vi det vi trenger, sier Olga. – Huset har tre soverom, gjestetoalett i tillegg til bad, stor stue, og ikke minst: Grovkjøkken. Det skal bli herlig å slippe å gå ned i kjelleren med klesvasken.

 

”Han fikser alt!”

Nå gleder Olga og Jan seg til fortsettelsen. De skryter av arbeidet til entreprenøren Jarle Waldeland og sønnen hans – de har fjernet ”all jungel” på tomten på en skånsom måte. Nå er det klart for graving, ringmur og til slutt oppstart montering av huset i månedskifte oktober/november. Etter at huset har fått satt seg noen uker, kan paret flytte inn i god tid før jul.

Og så langt er de fulle av lovord når det gjelder Älvsbyhus og samarbeidet med Gard. – Han har vært helt fantastisk, sier de to. – Han har hele tiden orientert oss på en positiv og lettfattelig måte. Best utnyttelse av tomten, våre ønsker og behov, alle papirer mot etater og kommune – han lytter og tar seg av alt. Vi kan senke skuldrene og bare glede oss til innflytting.

Og hvordan blir så tilværelsen i det nye huset? Den som leser Lokalavisen, får se.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no