ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Har du smerter 
og ubehag i magen?

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Colourbox, Svein Kåre Edland


Publisert: 27.09.2017

Mange har plager og smerter i magen.


Fakta:

Forusakutten
Kolibri

Hva: 

Et offentlig godkjent privatsykehus med et bredt spekter av tverrfaglig kompetanse innen forebygging, utredning og behandling. Tar imot både private, offentlige, forsikrings- og bedriftskunder.


Aktuell med:

Tilbyr undersøkelse hos allmennlege og spesialist for personer med smerter og ubehag i magen. Ingen ventetid.


HVOR:

Trim Towers v/Kvadrat

Larsamyrå 18, 4313 Sandnes


Stavanger sentrum:

Olav V’s gate 11

4005 Stavanger


KONTAKT:

For timebestilling og andre 
forespørsler, telefon 52 69 69 69

post@kolibrimedical.no


WEB:

www.forusakuttenkolibri.no

Er hverdagen din ofte preget av 
bekymringer og spørsmål angående 
mage og tarm? Plages du av opp-blåsthet, luft og varierende avførings-mønster? Er du egentlig bekymret for 
at det er noe alvorlig? 
 Da er det kanskje på tide at du tar 
en prat med noen som virkelig er 
spesialister på området.

–Vi regner med at så mange som 15 % av befolkningen er rammet av irritabel tarm, forteller den erfarne spesialisten Johannes Bergsåker-Aspøy til Lokal-
avisen. Sammen med allmenn- lege Gunnar Lea er de en del 
av teamet til spesialistsenteret for akkurat denne tilstanden 
på privatsykehuset Forusakutten 
Kolibri. Det er et stort problem for de som rammes. Symptomene kommer gjerne i tidlig alder, men slår kraftigere inn i 40-50 års alderen. Faktisk er det dobbelt så mange kvinner som får dette problemet, sammenlignet med menn.

Symptomer

– Irritabel tarm er en forstyrrelse i tarmens funksjon, kjennetegnet av magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré eller forstoppelse, opplyser Bergsåker-Aspøy. – Dette er den vanligste formen for problemer med mage og tarm. Mønsteret varierer fra person til person, og kan også variere over tid. Det mest typiske er veksling mellom diaré og forstoppelse. Når en periode med ubehag i magen starter, opptrer det ofte samtidig endring i avføringen både når det gjelder form, utseende og hyppighet av avføring. Slim i avføringen er også vanlig. Mange får plager med luft i magen, og klager over at magen sveller ut i løpet av dagen.

Utelukke alvorlig sykdom – hva gjør du?

– Det viktigste tiltaket er å ute-lukke alvorlig sykdom, og derfor begynner du med en time hos meg, sier Gunnar Lea til Lokal­avisen. Som allmenn lege bruker jeg mye tid og lytter til pasientene. Hvilke symptomer har pasienten, og hvor ofte skjer det? Hvor lenge har det vart, og hva er pasientens sykehistorikk? 
Er der alvorlige sykdommer 
i familien? Sammen vurderer vi hvilke prøver som er nødvendige å ta for å utelukke forskjellige sykdommer. Irritert tarm er ingen sykdom, men et symptom på noe annet. Vår oppgave er å finne ut hva noe annet er. Kunnskap om tilstanden fjerner bekymringen for alvorlig sykdom, og det er ofte det viktigste.

Når bør du oppsøke hjelp? 

– En bør være på vakt for 
endring i fordøyelsessystemet 
og nye smerter, mener Johannes som er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer. Har fordøyelsen endret seg, eller er smerter oppstått? Da er det lurt å undersøke dette nærmere. Endringer i kroppen trenger ikke å bety noe alvorlig, men i noen tilfeller betyr det en sykdomstilstand. Mange frykter ofte det verste og en stor del av tiden går til bekymring. Nettopp derfor er det greit å få avklart sykdomsbildet så raskt som mulig.

 – Det er vanlig med symptomer som ikke fører til noen diagnose, forklarer Johannes.

 – Vi lever i et stress-samfunn, og dette påvirker kroppen vår på ulike sett. Det er klart det påvirker magen også. Doktor Johannes mener allikevel at en ikke bør avfeie magesmertene 
og tenke at det sikkert er stress.

 – Ingenting er sikkert før du har fått en utredning. Vedvarer smertene er det lurt å bestille en legetime, sier han.

Når pasienten prioriteres

Forusakutten Kolibri er et offent­lig godkjent privatsykehus, og er et kunnskapssenter med kort vei mellom de forskjellige spesialistene.

– Vi deler kunnskap, noe som gir store fordeler for både oss og pasientene. Fordelen med privat praksis er at man kan bruke mer tid. Pasienten er i fokus, og en eventuell diagnose kan bekreftes eller avkreftes hurtigere. En time hos meg går på å lytte til pasienten, ha en god samtale og stille de riktige spørsmålene. Mye kan oppdages ved at en ekspert får høre om dine symptomer, historikk og smerter. Å ha vondt i magen er relativt vanlig, men å komme direkte til instrumentell undersøkelse som gastroskopi eller koloskopi er ikke vanlig prosedyre. Jeg må alltid snakke med pasienten før vi går videre med undersøkelser. Det er derimot ingen grunn til bekymring – så snart undersøkelse er nødvendig, får vi avtalt dette kort tid etter samtalen, uten at pasienten havner på en lang venteliste, sier Johannes

 

Ta kontakt

Dersom du ønsker å avtale tid for en time, er det bare å ringe sentralbordet til Forusakutten Kolibri. Her får du time med en gang. Den første konsultasjonen koster kr 1.050.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no