ANNONSE

HUS & HAGE

Mal korrekt – og ikke for ofte

Tekst og foto: Kjersti Blehr LånkanPublisert: 27.09.2017

Skal du friske opp fargen på huset? Malermesteren gir råd om den beste fremgangsmåten.

– De fleste maler huset sitt 
oftere enn nødvendig, mener malermester Ida Gamre, antikvarisk leder i Alliero.

Når du først skal gjøre det, er det imidlertid visse tips som vil hjelpe deg til et vellykket resultat. Det viktigste er alt du gjør før du faktisk maler.

– Du kan kline på så mye fin maling på du bare vil: Gjør du ikke et godt grunnarbeid, er det bortkastet, sier Gamre.

Siden hun startet som maler for 11 år siden, har hun vært med på flere betydningsfulle jobber, som oppussingen av Eidsvollsbygningen, restaureringsarbeider på Slottet og på Oscarshall, men også maling av helt vanlige eneboliger. Ikke sjelden ser hun krakelering og skjolder, eller finner spor av dårlig vasking noen malingslag under overflaten.

– Vi kan se at malingen sitter fint inn til for eksempel fjerde laget, der den flasser, sier hun.

I tillegg til å vaske må du kanskje skrape og slipe steder der malingen har krakelert, eller hvis du skal fjerne luftbobler. Men når du er ferdig med det, må du ikke finne på å vaske igjen.

– Treverket vil alltid prøve å trekke til seg så mye fuktighet det klarer. Da vil vannet trenge inn under malingen, som vil brette seg ut, og du kan egentlig bare begynne å skrape og pusse om igjen, sier hun. Løsningen er å bruke støvkost til å få bort støv og skraperester med.

Én produsent

For et vellykket resultat bør du dessuten være trofast.

– Hvis du starter helt på skrætsj, bruk alltid samme produsent fra start til slutt. Da har du én produsent å klage til hvis noe skulle gå galt, råder Gamre.

– Krakelering skjer når det er dårlig heft, eller når det er overflatespenning i malingen, som lettere kan oppstå hvis det er ulike produsenter av produktene.

Fordi produktene er såpass ulike, fraråder hun for øvrig også å male oppå beis. Du bør i det minste sjekke med produsenten av din type beis/maling at det ikke vil by på problemer, sier hun.

Malermesteren mener det meste av malingen på markedet i dag er god, men sverger selv til linolje.

– Linolje er kjempefin maling. Det er et rent produkt, så den har ingen ukjente eller helseskadelige bindemidler eller fyllstoffer. Den er drøy i bruk og har en ekstrem inntrengningsevne i materialet, men er best til glatte treoverflater, sier hun.

Hvis du skal male med linolje på nytt, impregnert treverk, sjekk med leverandøren om impregneringen er kompatibel med linolje. Husk dessuten å male med særlig tynne strøk – og vær klar over at linolje er svært brannfarlig. Malingsfiller skal tørkes og has i spesialavfall. Linoljemaling ble brukt til langt opp til 1940-50-tallet.

– Hvis du maler med annen type maling over linoljemaling, vil du få blærer. Da må du skrape av ny maling og male med linolje i stedet, sier Gamre.

Mett endebordene

Sol er som kjent ikke godt malevær, velg helst en dag det er overskyet.

– Planlegg, så den malte veggen ikke blir stående i solsteken hele dagen. Maling skal tørke innenfra og ut, sier Gamre.

Brede treplanker kan du gjerne male med en rulle først, og stryke over med kost etterpå.

– Det går fortere med rulle. Men hvis treverket er tørt eller sprukket, bør du bruke pensel for å gni det inn, skyter Gamres kollega, maler og bas Lars Andersen, inn.

Han påpeker også viktigheten av å flekkmale ved behov, for å få et jevnt resultat.

Andersen bruker lift til å få vasket høyt oppe på veggen. Av sikkerhetsgrunner skal ikke profesjonelle malere male (eller vaske) fra stige over to meter. Gamre råder deg til å erstatte stigen med et lettstillas.

Hvis huset ditt har stående panel, er det et viktig poeng er å få mettet endebordene, altså nederst på planken.

– Ellers vil kapillærkraften i treverket suge vann og transportere det oppover, forklarer Gamre.

Hun anbefaler dessuten å påføre sopp- og algedrepende midler etter endt maling.

Minst ti år

Så hvordan vet du om det er tid for å male på nytt?

– Svertesopp, som du ser som svarte prikker, er det største problemet. Jo lysere bygningen er, jo lettere er det å se. Dessuten, hvis det er tegn til at malingen sprekker opp, eller at det kommer treverk til syne, er det tegn på at det må males, sier Gamre.

Du vil trolig først se det på sørveggen, der solen står på.

– Sol og sjø sliter mest på maling, i tillegg til eventuelle fuktproblemer, påpeker Andersen.

Hvor mange år kan det gå mellom husmalingene?

– De fleste produsenter har informasjon om det på emballasjen. Men man burde kunne forvente av en maling at den varer i minst ti år. Ofte maler folk fordi glansen er borte, men malingen kan fortsatt gjøre jobben sin, sier Gamre.

Og det er ikke vits i å bli for ivrig med kosten.

– Hvis du maler for ofte, vil ikke malingen rekke å bryte seg selv ned, og du kan få overflatespenninger, med krakeleringer og sprekker. Det er malingslagene som sier fra. De gir opp.

Slik vasker du huset

Vasker du huset jevnlig, tåler det tidens tann bedre, og du slipper å male så ofte. Her er malermester Ida Gamres viktigste vasketips for utvendig panel:

* Vask gjerne så ofte som én gang om våren og én gang 
om høsten.

Når du skal male huset på nytt, bruk kraftvask, som bryter ned overflaten til malingsfilmen. Det er viktig å skylle med vann etterpå, da såperester kan gi dårlig feste for malingen.

Hvis du kun skal vaske, kan du bruke husvask som rengjøringsmiddel. Alge- og soppdrepende midler kan gjerne påføres etterpå som forebyggende.

Med en pumpeflaske kan du raskere påføre såpe. Gå over med grove børster. Det finnes også vaskebørste med forlengerskaft til påkobling av vann.

Vask nedenfra, så unngår du renner, særlig hvis du ikke skal male etterpå. Men pass på at du ikke spyler liggende panel nedenfra. Bruk gjerne stillas for 
å komme opp i høyden.

Skyll av – ovenfra og ned – med hageslange eller lignende. 
Det er en tommelfingerregel 
å unngå høytrykksspyler, særlig på gamle hus. Da vil vannet trenge lenger inn i treverket 
enn det bør.

Vent til panelet har tørket før 
du maler. Tommelfingerregelen er et par dager. Eventuelt kan du måle fuktigheten i treverket. Hvis den er over 16–18 prosent, bør du ikke male.


Mer matt ­maling
Det selges mer maling enn beis her i landet, kan Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), fortelle.

– Maling er den behandlingen som holder lengst. Der reklameres det med intervaller opp til 16 år, forutsatt at man følger produsentens oppskrift til punkt og prikke. Når det gjelder beis, må folk opp i stigen med pensel og rull litt oftere, sier hun.

Samme farge vil fortone seg ulikt på huset om du maler eller beiser.

– Maling er en dekkende behandling som fyller ut litt mellom trestrukturen slik at overflaten glattes ut, mens beis trekker inn i treverket og tydelig viser treets struktur. Treverket virker fetere og mer mettet med farge enn når det beises. Dekkbeis er en variant som ligger midt mellom i varighet og utseende, forteller hun.

En trend som kommer mer og mer nå, er matte malinger.

– Tidligere har «nymalt» vært synonymt med blankt, men denne sannheten er ikke like gyldig lenger, sier Owren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no