ANNONSE

Du store verden

Fossene på Island

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: ColourboxPublisert: 27.09.2017

Island er et land med mange fosser. Det lille landet har et klima med mye regn eller snø i tillegg til mange isbreer som smelter om sommeren og gir vann til de mange elvene. Her er ti av de største og mest kjente fossene.

Aldeyjarfoss er en 20 meter høy foss nord på Island på den nordlige delen av Sprengisandur og det islandske høylandet. Et av de mest interessante trekkene til fossen er kontrasten mellom de svarte basaltsøylene og det hvite vannet i fossen.

Dettifoss er en foss i Jökulsá á Fjöllum nord på Island. Fossen er 44 meter høy og rundt 100 meter bred – og dermed kanskje den mektigste fossen i Europa. Den har en middelvannføring på 193 kubikkmeter per sekund, mens vann-føringen i flomtiden er på 600 kubikk-meter per sekund.

Glymur er det nest høyeste fossefallet på Island, med en total fallhøyde på 198 meter. Den var lenge Islands høyeste foss, men i 2011 ble den forbigått av Morsárfoss. Fossen ligger innerst 
i Hvalfjörður. Elven Botnsá har utløp fra innsjøen Hvalvatn og faller etter et kort stykke ned langs siden på vulkanen Hvalfell inn i en mosegrodd kløft.

Goðafoss (Gudenes foss) ligger i Skjálfandafljót nord på Island, under 20 km øst for Akureyri. Den er kun 12 meter høg og fikk sitt navn etter at lovsigermannen Torgeir fra Ljósavatn kastet de hedenske gudebildene (goð) i fossejuvet etter at kristendommen ble vedtatt på Alltinget i 1000.

Gullfoss (Den gyldne fossen) – på bildet ovenfor – ligger 120 km nordøst for Reykjavík. Den er Islands mest berømte vannfall, og et av verdens naturundere. Gullfoss er også langt på vei Europas mest kraftfulle vannfall. På en solskinnsdag er duskregnet som omgir fossen fyllt med dusinvis av regnbuer, noe som gir den besøkende en fargesprakende opplevelse.

Fossen har en samlet høyde på 32 meter, fordelt på to fall – det øverste 11 meter og det nederste 21 meter. Nedenfor fossen er juvet over 70 meter dypt. Gullfoss er en av de flotteste fossene på Island og en betydelig turistattraksjon.

Gullfoss ligger i en isbre-elv, Hvita (Hvit elv), bare noen få kilometer fra et annet naturunder, den verdensberømte Geysir. De enorme hvite iskalde vannkaskadene stuper 32 meter ned i et smalt juv på 70 meters dybde og 2,5 kilometers lengde. Om vinteren er den et uvanlig syn der den er dekket av is 
og snø.

Morsárfoss er Islands høyeste vannfall med en total fallhøyde på 227 meter. 
Fossen ble oppdaget i 2007 – da Morsájökull, en del av isbreen 
Vatnajökull, smeltet. Målinger i 2011 viste at fossen var rundt 30 meter 
høyere enn Glymur.

Ófærufoss er et fossefall som ligger i den vulkanske Eldgjá-kløften. Frem til 1993 fantes det også en naturlig bro over fossefallet, men den falt sammen 
på grunn av store vannmengder forårsaket av kraftig issmelting.

Selfoss er en 10 meter høy foss i elven Jökulsá á Fjöllum. Lenger ned i elven ligger Dettifoss og Hafragilsfoss. 
Selfoss er fredet, sammen med naturparken i Jökulsárgljúfur.

Seljalandsfoss – bildet under – er en svært vakker foss, og bilder av den er derfor ofte benyttet i bøker og kalendere. Fossen er en del av elven Seljalandsá og har et fall på 60 meter over klippene til den tidligere kystlinjen. 
Det er mulig å gå på baksiden av 
fossen. Seljalandsfoss ligger mellom Selfoss og Skógafoss der Hringvegur, den islandske hovedveien rundt Island, tar av mot Þórsmörk.

Skógafoss er et 25 m bredt og 60 m høyt fossefall ca. 5 km vest for Skógar og sør for Eyjafjallajökull på Sør-Island. Fossen er en av Islandsaller vakreste og ble fredet i 1987. Sagnet sier at landnåmsmannen Þrasi Þórólfsson gjemte en gullkiste bak fossen.

Neste gang: Tate Gallery og Tate Modern, London


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no