ANNONSE

REISE

Europas nyfødte reisemål

Tekst: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 27.09.2017

VAKKERT: I Kosovo finner du et landskap ukjent utenfor landegrensene, med dramatiske fjell, dype kløfter og glassklare elver. 


På et kontinent oversvømt av turisme, finnes det fortsatt hele land hvor industrien så vidt har begynt 
å røre på seg. Kosovo er ett 
av dem.

 

 

Vi var det midt på sommeren, i begynnelsen av juli. Og fikk demonstrert at 4. juli ikke er en hvilken som helst sommerdag i Kosovos hovedstad. Når solen går ned er feiringen i full gang.

Ikke minst hos Buffalo Backpackers – et tre år gammelt herberge i utkanten av Priština sentrum – er stemningen høy. Bakhagen er full av flagg, stjerneskuddene spruter, og et tykt lag grillrøyk har lagt seg over mengden. Over 100 venner, familiemedlemmer og gjester er samlet for å markere den amerikanske uavhengighetsdagen. Samme som i fjor og året før der igjen.

 

Høy på Clinton

– Det er et av årets høydepunkter, sier Chelsea Charles, tidligere hjelpearbeider og Texas-født eier. – Vi feirer nesten mer her borte enn vi noen gang gjorde hjemme!

Chelsea, kjæresten Xili Ismaili og vennene deres er ikke alene. Få steder på denne siden av Atlanterhavet finner du en sterkere USA-entusiasme enn i Kosovo. Siden 1999, da Bill Clinton “frigjorde» landet ved å lede NATO i krig mot daværende Jugoslavia, har amerikanerne – og særlig den folkekjære presidenten – hatt en helt spesiell plass i Kosovos korte historie. Bare tre kvartaler nedenfor herberget står Hillary Clintons ektemann sprayet i gull, ett tonn tung, smilende og vinkende mot gaten med samme navn.

– Mannen er en superstjerne her, forteller Chelsea. – Når han sist var på besøk, klatret folk over hverandre for å få et glimt. Mange anser ham som avgjørende for frigjøringen.

Frigjøring har lenge vært et tema i Kosovo, særlig etter at landet erklærte seg uavhengig fra sin østliggende styresmakt i 2008. Og selv om Serbia aldri har anerkjent Kosovos uavhengighet, er den lille flekken mellom Montenegro, Albania, Makedonia og Serbia i dag ansett av de fleste EU-statene som kontinentets yngste nasjon.

 

Preget av historie

Chelsea og Xili har med Buffalo Backpackers etablert seg i en av Kosovos få voksende industrier. Men til tross for at herberget jevnlig har fullsatte sovesaler, forblir antall reisende til Kosovo minimalt sammenlignet med turiststrømmen som går til nabolandene. Spørsmålet er – hvorfor forblir Kosovo et av de mest oversette reisemålene på kontinentet?

– Historie, sier Chelsea. – Kosovo lider fortsatt under mange fordommer. Og selv om noen av fordommene stemmer, har vi på samme tid stor natur, lave priser og en gjestfrihet man knapt finner maken til.

Det var denne gjestfriheten som fikk 32-åringen til å bli for godt. Chelsea kom opprinnelig på oppdrag for en frivillig organisasjon, men fant seg fort et nytt liv i møte med landets unge, energiske og imøtekommende befolkning.

– Det er utrolig hvor inkluderende folk er, hvor nysgjerrige og varme. Kosovo har mange utfordringer, sier hun mens fyrverkeriene skraller over himmelen, – men mangel på vennlighet er ikke blant dem.

Og hun har rett. Den største opplevelsen ved en reise hit er møtet med en befolkning som ennå ikke er utmattet av turisme. Smilene og samtalene sitter uvanlig løst – fra Prištinas trendy kafeer til fjellheimens tradisjonelle landsbyer – og det tar ikke lang tid før vennelisten har vokst med to siffer.

 

Fortjener flere reisende

Dagen etter setter vi kursen mot fjellene. Kosovo er ikke store landet, og bare halvannen time etter hovedstadens boligblokker vandrer vi gjennom et forhistorisk landskap. Det er gressende kuer, gjetere, gårdshus av stein og krystallklare elver som skjærer gjennom de tåkelagte dalene. Mens vi vandrer, forteller Xili meg om krigen, da han som tenåring var en av 800.000 som måtte forlate både hjem og land.

– Da vi endelig kom tilbake var huset vårt i god behold, sier han. – Mange andre var ikke så heldige.

Vi vandrer videre, over broer og kløfter, til bortgjemte fossefall, videre gjennom kjølige skoger som lukter fyldig og godt etter nattens regnskyll. Dette er et landskap, mener Xili, som fortjener flere reisende.

 

En ny begynnelse

Kosovo har UNESCO-vernede klostre med veggmalerier som nesten virker tredimensjonale. Mat så fyldig at den må inntas i intervaller. Gode veier og dårlige kjørevaner. Og så er det Prizren, selvfølgelig. Bare halvannen time med buss unna Priština, men en annen verden med tanke på arkitektur, historie og atmosfære. Det mest berømte turistmålet i Kosovo har ofte blitt kalt et Sarajevo i miniatyr, og det er lett å se hvorfor. Her er middelalderslott og kirker, moskeer og åletrange brosteinsgater. Et bymiljø stort sett uberørt av krig og konflikt.

Jeg kjøper rykende fersk børek i avispapir og dingler bena over kanten til Bistrica-elven, som deler Prizren på midten. Og mens jeg sitter her og ser solen bli til gull over gamlebyen, blir det åpenbart for meg: Sakte, men sikkert vil verden få øye opp for det lille landet og den vennlige befolkningen.

Reisefakta, Kosovo

• Selverklært republikk og delvis anerkjent stat i Balkan-regionen, 

med grense til Montenegro, Albania, Makedonia og Serbia. 

Erklærte uavhengighet fra Serbia i 2008.


• Befolkning: 2, 1 millioner

• Valuta: Euro

• Visum: Nordmenn får visum ved grenseovergang eller innflyvning 

til Kosovo. OBS: Serbia, som ikke anerkjenner Kosovo som en uavhengig

stat, nekter inngang til Serbia for reisende som har krysset grensen 

til Kosovo via noen av de andre nabolandene.

• Språk: Albansk, serbisk, tyrkisk, engelsk

• Prisnivå: Svært lavt


• Reisen dit: Den enkleste veien til Kosovo går via Makedonia og Skopje, 

som kun ligger to timer med buss fra hovedstaden Pristina. Wizz Air 

(www.wizzair.com) har direkteflygninger fra Torp (Oslo) til Skopje. 

Reisen er også mulig med mellomlanding i for eksempel Istanbul 

(www.turkishairlines.com)


• Overnatting: Samtlige alternativer ligger i hovedstaden Pristina.

– Budsjett: Buffalo Backpackers – enkelt, greit, billig og sosialt. 

I gangavstand til sentrum. www.buffalobackpackers.com

– Middels: Golden Hotel – velrennomert nykommer med tre stjerner

og egen restaurant. ( www.goldenhotel.biz)

– Luksus: Swiss Diamond Hotel – jovedstadens klart mest eksklusive

alternativ. ( www.sdhprishtina.com)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no