ANNONSE

Du store verden

Tate Britain og Tate Modern

Tekst: Rolf SchreinerPublisert: 08.10.2017

Tate Britain 


Tate Gallery er et nettverk bestående av fem gallerier 
i Storbritannia: Tate Britain (1897), Tate Liverpool (1988), Tate St Ives (1993), Tate Online (1998), Tate Modern (2000) 
og Tate in Space (2002), et prosjekt knyttet til Tate Online.

Det opprinnelige Tate Gallery, som ligger på Millbank i City of Westminster, London, ble grunnlagt av Henry Tate for penger han hadde tjent på sine sukkerraffinerier. (Vi har jo alle sett logoen til selskapet Tate & Lyle på engelske sukkerbitpakninger.)

Først bare britisk kunst

Det begynte som en samling av britisk kunst, med fokus på moderne kunst, hvilket da det ble åpnet i 1897 betydde viktorianske kunstnere. Galleriet utvidet etter hvert sin samling til også å omfatte utenlandsk kunst, samt at tidsrammen for den britiske samlingen ble utvidet.

Alle galleriene i nettverket deler én samling. Den britiske og den moderne samlingen har siden 2000 vært utskilt i henholdsvis Tate Britain (det opprinnelige Tate Gallery) og Tate Modern. De andre galleriene har verker fra flere land og perioder utstilt.

Tate Britain i galleriets opprinnelige lokaler på Millbank fikk sitt nåværende navn da Tate Modern åpnet i 2000.

Lysets maler

Tate Britain er et nasjonalgalleri for britisk kunst fra 1500 fram til i dag. Det har blant annet verker av John Constable, Thomas Gainsborough, William Hogarth og Dante Gabriel Rossetti – og ikke minst en egen fløy viet til J.M.W. Turners verker. Han er kanskje den største engelske maler i historien og særlig kjent for sin behandling av lyset. (På det området var han en stor inspirator for vår egen Lars Hertervig.)

Galleriet står også bak den årlige
Turner Prize-utstillingen, som viser verkene til fire utvalgte kunstnere plukket ut av kunstnere i samarbeid med galleriets kuratorer.

Ta den nye broen over

Themsen fra St. Paul’s 
Cathedral

Tate Modern i London er Storbritannias nasjonale museum for moderne kunst. Museet holder til i den gamle Bankside Power Station, opprinnelig tegnet av Sir Giles Gilbert Scott. Bygningen ble 
bygget i to etapper mellom 1947 og 1963, og var i bruk som kraftverk frem til 1981. Bygningen ble deretter gjort om av sveitserne Herzog og de 
Meuron og åpnet som kunstmuseum den 12. mai 2000.

Tate-samlingen er stilt ut i tredje og femte etasje i bygningen, mens fjerde etasje brukes til midlertidige utstillinger. Deler av andre etasje brukes til mindre utstillinger av samtidskunst.

Neste gang: Himalaya


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no