ANNONSE

HUS & HAGE

Å, løk med din glede


Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Berit Roald / Scanpix 


Publisert: 08.10.2017

VOKSER FORT: Når den nyplantede amaryllisløken får halvannen måned på seg, blir den som amaryllisen i front. Da er det bare dager før blomstene spretter ut, forklarer Tommy Tønsberg .


Når amaryllisen åpner sine knopper, er det jul. 
Det kan det iallfall være, hvis du planter blomsterløkene nå.

Om seks til åtte uker skal den stå i full blomst, amaryllisløken som gartner og hageentusiast Tommy Tønsberg nå setter i jorda. Det er ikke så mye ved løken som tilsier at grønne stengler snart skal skyte i ­været og at hvite, elegante klokker varsomt skal åpne seg. Men inne i løken ligger alt klart, så det er egentlig bare å lene seg tilbake og se på at naturen går sin gang.

Populære blomster

– Det selges massevis av 
amaryllis før jul, men de fleste 


kjøper den ferdige planten. Setter du løken selv, får du gleden av å følge med på hele prosessen, sier Tønsberg, tidligere redaktør i Norsk Hagetidend.

Amaryllisen er en tropisk blomst som stammer fra Sør-Amerika. På våre breddegrader overlever ikke amaryllisen utendørs, men den har blitt en populær jule- og vinterblomst i norske hjem. I november får du tak i både planter og løker i blomsterbutikker og hagesentere.

Med to centimeter klaring til pottekanten legger Tønsberg ­løken på en seng av myk jord. Opp fra den runde klumpen stikker noen tørre, nedkuttede stumper som en gang har vært grønne blader. Cirka halvparten av løken stikker opp fra jorda når hageredaktøren er ferdig.

– Pass på at løken er fast og fin, at den er muggfri og at den ikke har begynt å spire før du setter den i jorda. Den trenger å utvikle røtter i jorda for å få i seg vann, sier Tønsberg.

Klar til dyst

Amaryllis har egentlig endret navn til ridderstjerne, men gammel­navnet er fremdeles det de fleste kjenner. Blomstens ­latinske navn er Hippeastrum. Rød amaryllis, eller ridder­stjerne, er den mest populære sorten i Norge, kanskje fordi mange bruker den som en juleblomst. Men også hvite og rosa amarylliser er flotte når klokkene åpner seg. Blomstene finnes i ulike sjatteringer, og noen med et gul- eller grønnaktig skjær.

– Når løken er i jorda, er det egentlig ikke så mye som kan gå feil. Knopper og blader ligger jo klare inne i løken. Den største feilen vi begår, er at vi setter den for mørkt og varmt. Da kan stenglene bli for lange, og det blir for tungt når de store ­blomstene springer ut, sier Tønsberg og ­viser med armen hvordan det kan gå hvis amaryllisen blir for topptung.

Ser du at planten blir fare­truende høy, kan du likevel komme velten eller knekken i for­kjøpet ved å støtte opp ­stilkene med en pinne. Jo større løken er, jo flere stengler skyter opp fra kula. Ofte fra en til tre, og med fire blomsterklokker på hver stengel.

Ny vinter

Når de vakre blomstene tar ­kvelden, blir amaryllisen et trist syn. Men med godt stell kan den få en ny vår – eller ny ­vinter, blir vel egentlig riktigere å si. Grunnlaget for neste blomstring blir lagt gjennom våren og sommeren, så da må du stelle godt med planten også etter at den har blomstret seg ferdig. Stilkene kan kuttes mens du lar bladene fortsette å vokse.

– Behold amaryllisen i vindus­karmen. Pass på å holde jorda fuktig uten at den bli våt, og gi planten gjødsel i form av blomster­næring. Når våren kommer, kan du plante den ut, sier Tønsberg.

I løpet av sommermånedene samler amaryllisen forhåpentligvis nok krefter til å gyve løs på en ny sesong. Når høsten nærmer seg, kan du slutte å vanne ­planten, så visner det som ennå måtte være igjen av det grønne.

– Og så kan du ta inn løken og plante den igjen. Men da ­blomstrer amaryllisen gjerne litt tidligere enn ellers, så det er ikke sikkert du har blomsten akkurat til jul, sier Tønsberg


Fra løk til blomst

• Når du har kjøpt blomste­r-løken, bør den komme fort 
i jorda.


• Plant løken i en potte med 
god jord. Potten bør ikke
 være ­større enn at cirka 
2 centi­meter skiller løken fra pottekanten. Cirka halvparten av løken skal være dekket 
av jord.


• Planten bør stå lyst og varmt fram til stilkene og knoppen 
er ferdig utviklet.


• Gjennomvann jorda etter plantingen og pass deretter på at jorda holder seg fuktig, men ikke er våt, fram til de første knoppene har kommet fram. 


• Planten trenger mer vann etter hvert som stilk og knopper vokser fram. Men husk at det er røttene som trenger vann, ikke løken. 


• Når stilken og knoppene er klare til å springe ut, kan ­potten flyttes til et kjøligere sted. Dette forlenger blomstringsperioden. Planten tåler fint temperaturer ned til 10– 15 varmegrader, og har godt av at jorda tørker mellom hver vanning.


• Står planten for varmt og mørkt, blir stenglene fort for lange, og planten blir ustabil. Vil du ha amaryllisen på stue­bordet, kan der derfor lønne seg å ta den fram bare for anledningen.


Godt stell av ­potteplanter

Alle er ikke født med grønne fingre. Men følger du disse rådene for stell av noen vanlige potteblomster, lever de kanskje litt lenger enn de ellers ville ha gjort.


Saintpaulia 

Saintpaulia må vannes sparsomt. Gi den gjerne vann på skålen, men tøm vekk det som ikke er borte etter 15 minutter. Vannsøl på bladene gir grå flekker. Gjødsle med flytende næring annenhver uke i sommer­sesongen.


Fredslilje

Fredsliljen skal ha mye vann om sommeren, men lite om vinteren. Gi den gjødselvann annenhver uke fra april til august.


Gerbera

Gerbera trenger jevn vanning med kalkfattig vann og svak gjødsling om sommeren. Den trenger mindre om vinteren.


Alpefiol

Alpefiolen kan vannes jevnlig på skålen, men den må ikke stå i vann. Den trenger ikke gjødsel, fordi den har næring i knollen. Den bør stå lyst og litt kjølig.

Stueazalea

Stueazalea må vannes med kalkfattig vann. Under blomstring må den vannes regelmessig, men tåler å tørke lett. Mister den ­bladene, skyldes det over­gjødsling eller tørke.


Stuehortensia

Stuehortensia må ha godt med vann i blomstringsperioden, men trenger ikke gjødsel. Etter avblomstring kan planten kastes eller plantes ut som hageplante.


Ildtopp

Ildtopp tåler kraftig uttørking og er en veldig lettstelt stueplante. Den tåler ikke for mye vann, ­spesielt ikke om vinteren. Ild­toppen har godt av litt gjødsel­vann av og til.


Primula

Syrinprimula trenger vann regelmessig, men bør tørke lett ut mellom vanningene. Beger­primula og kusymreprimula bør i tillegg få litt gjødsel i vekst­sesongen. Kusymre­primulaen bør vannes hver dag fordi den ikke tåler tørke. 


(Kilde: Bogrønt)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no