ANNONSE

REISE

Fem vinreiser i Frankrike

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 08.10.2017

ALSACE: Nordøst i Frankrike ligger Alsace, en yndet reisemål for vinturister. Her er landsbyen 
Riquewihr mellom vinrankene. FOTO: Stein Johnsen / Samfoto


Med vinen som inngangsport kan du oppleve Frankrike på sitt beste.

Rad på rad med vinranker. Pittoreske landsbyer med sjarmerende murhus. Et av de beste kjøkken i verden – og nydelig drikke til. Vinlandet Frankrike har produsert de edle dråpene ­siden romer­tiden og har i dag over 300 områder med såkalt AOC-status, som står for Appel­lation ­Contrôlée (kontrollert opprinnelse) og er den høyeste utmerkelsen fransk vin kan få.

– Å smake vin ute på vin­gårdene gir en forståelse for vinen og et innblikk i kulturen du ikke får ved å drikke den samme vinen hjemme, sier Knut ­Espen Misje, vinimportør og vin­skribent for NTB.

Aller nærmest sansene kommer vinområdene dersom man opplever dem fra sykkelsetet, mener Ingrid G. Jovik, daglig leder i TransProvence. Selskapet har i 20 år arrangert Frankrike-turer, inkludert sykkel- og vin­turer, for nordmenn.

– Med sykkel opplever du lukter, lyder og naturen sterkere, du kommer deg lett rundt, og det er rimeligere enn minibuss, sier Jovik.

Reiser i Frankrike med innslag av vin arrangeres av en rekke turoperatører. Blant annet har StarTour rundreise med vin­smaking i Loiredalen i Frankrike, Merlot har sykkelturer langs den såkalte «vinruten» i Alsace, og fra Bordeaux til Cognac. TravelMaker tar folk med på vintur til Bordeaux, Scandorama tar med bussturister gjennom Alsace, Bourgogne og Champagne, som de kaller «den franske vinreisens ABC». Svenske og anerkjente BKWine tar med vininteresserte til alle de viktigste vinområdene i Frankrike.

Alsace

Misje anbefaler særlig Alsace, nordøst i Frankrike, som et godt utgangspunkt for vinferie. Allerede i 1953 ble den 170 km lange «Route des vins» (vinruten) i Alsace offisielt anerkjent som turistrute. Langs strekningen har omtrent tusen produsenter sine vinranker- og gårder. Skilter langs veien viser deg hvor du kan komme innom og smake. Rieslingdruen er mest utbredt, men vinen skiller seg fra den tyske rieslingen på grunn av ulikt jordsmonn og klima.

– De hvite vinene i Alsace er i hovedsak friske og syrlige, maten er flott og ganske kraftig. Og du kan fly til Strasbourg eller Basel, tipser Misje.

Også Jovik har sansen for ­Alsace.

– Det er pent, velstelt og ryddig. Når det kommer til sykkelterreng, er Alsace og Bourgogne omtrent midt på treet slitsomt, forteller hun.

Bourgogne

Bourgogne (uttales Burgånj, eller Burgund på norsk) er et av de historiske sentrene for vinproduksjon. Chardonnay- og Pinot Noir-druen har sitt utspring her. Vin som kalles Chablis, må lages på Chardonnay-druen i Chablis.området i Bourgogne.

– Bourgogne er regnet for å være et av de fineste områdene for lette, elegante rødviner. Det, og fyldige hvite, gjerne eike­lagret, kjennetegner området, forteller Misje.

Fra sennepsbyen Dijon i nord til Lyon i sør passerer du en rekke små landsbyer. Mange, som Beaune, Bourgognes vinhovedstad, har sjarmerende gågater.

Jovik trekker fram området Beaujolais, sør i Bourgogne og nord i Rhône-Alpes, like nord for storbyen Lyon, som et fint område. Særlig for deg som vil ha noen ekstra motbakker på turen.

– Det er veldig vakkert, ganske kupert og har masse gode viner, sier hun.

Turistmyndighetene i om­rådet har utarbeidet ulike forslag til ruter, inkludert «La Route des Grands Crus», som er en 60 kilometer lang strekning mellom Dijon og Santenay, der du finner 24 av de 33 grand crus i Burgund. Grand cru er det høyeste nivået av klassifisering av AOC-viner fra Burgund og Alsace.

Champagne

Hvis du foretrekker bobler, er ditt ultimate vindistrikt kanskje Champagne, kun en og en halv times tid å kjøre nordøst fra Paris. Der er det utstrakt vin­turisme.

– Det er lett å komme til produsentene og få smake, og det finnes en rekke firmaer der som arrangerer store og små vinturer i området, sier Misje.

Det kalkholdige jordsmonnet og relativt kjølige klimaet skaper den verdensberømte Champagnen, i tillegg til annengangsgjæringen som gjør vinen musserende. Omtrent 75 prosent av produksjonen er røde druer, og druene må presses forsiktig for ikke å sette farge.

Champagnehovedstaden Épernay kan skilte med vakre bygninger fra 1800-tallet. Fra Épernay arrangerer Jovik og Trans­Provence sykkelturer med innlagte besøk hos vinprodusenter i det lettsyklede området.

– Det er mer champagne enn sykling, for å si det slik, sier hun.

Under de andre vinturene som TransProvence arranger, sykler de reisende fra sted til sted, eller de transporteres med minibuss. Prisene for vinturer ligger på ca. 7000 kroner og oppover for tre netter/fire dager, uten fly.

Bordeaux og Loiredalen

Bordeaux, sørvest i Frankrike er kanskje verdens best kjente område for produksjon av kvalitets­vin.

– Det er et veldig eksklusivt vindistrikt, med røde viner som er kraftige og strukturerte, for­teller Misje.

I Loiredalen finnes over 300 slott, hovedsakelig fra 1500-1700-tallet, og du kan besøke flere av dem. Strekningen mellom Chalonnes-sur-Loire og Sully-sur-Loire er oppført på UNESCOs verdensarvliste. ­Vinene i området er ikke så kjente, men kanskje Frankrikes mest undervurderte, mener Jovik.

TID Å DRA PÅ

Den mest populære tiden å dra på for dem som er interessert i vin, 
er i september.

– Da bugner vinrankene med tunge drueklaser, det er liv og røre, 
forteller Jovik.

Det er likevel ikke bare fordeler ved å komme midt i innhøstingen.

– Franske vinbønder er først og fremst produsenter av vin, ikke turist-
agenter. De tar vinproduksjonen svært seriøst, og har ikke mye tid til turister som kommer midt i den travleste tiden på året. Det er strenge hygieniske krav, man har for eksempel ikke lov til å slippe folk inn 
i vinkjellerne i produksjonsperioden, forteller Jovik.


HVIS DU VIL SYKLE ...

• Vurder om du ønsker å ordne logistikken selv, eller melde deg 
på en mer arrangert tur. Arrangerte turer er normalt litt dyrere.


• Det er ikke så mange spesifikke sykkelruter i Frankrike, men 
mange fine småveier.


• Bestill et godt veikart over vindistriktet. Michelin og IGN selger gode kart. Noen selger også egne sykkelkart, som bikeline-serien til forlaget Esterbauer.


• De gule Michelinkartene i 1:200-serien er relativt brukervennlige.


• Velg bort de største veiene (de røde motorveiene). Da står du igjen med gule og hvite. En rute på de hvite (minste) veiene er best. 
På Michelinkartene er ekstra pene veier merket med grønt.


• Tegn en rute.


• Vurder om du skal leie sykkel eller ha med egen. Merk at det 
er ganske enkelt å ta med sykkel på tog i Europa.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no