ANNONSE

Kunstens verden

Thomas Fearnley

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 25.10.2017

Labrofossen ved Kongsberg (1837)


Thomas Fearnley (født 27. 
desember 1802 i Frederikshald, 
død 16. januar 1842 i München) var en norsk maler og elev av den norske nasjonalromantikkens far J.C. Dahl. Fearnley bidro selv i vesentlig grad til nasjonalromantikken i norsk malerkunst.

 

 

Han var sønn av kjøpmann Thomas 
Fearnley (1768–1834) og Maren Sophie Paus (1782–1838). Fearnleys farfar, kjøpmann Thomas Fearnley (1729–1798), utvandret fra Hull i Nord-England til Frederikshald i 1753.

Fearnley forlot barndomshjemmet fem år gammel og bodde deretter hos en tante i Christiania som var gift med kjøpmann G.F. Hagemann.

 

Kunstneriske venner

Thomas Fearnley egnet seg neppe til den militære løpebane, men på Krigsskolen hadde han de siste årene premierløytnant Gerhard Munthe som tegnelærer, og det er mulig han kan ha stimulert Fearnleys lyst til å bli kunstner. På Tegneskolen i Christiania var Jacob Calmeyer og C.H. Grosch hans medelever. Det siste året 
Fearnley var ved skolen, 1820, var også den unge Henrik Wergeland innskrevet som elev. Grosch og Wergeland ble begge Fearnleys nære venner.

 

Skandinaviske impulser

Fearnley må ha sett ”Den første norske kunstutstilling” i 1818, der J.C. Dahl (forrige Lokalavisen) var representert, og han var selv som elev med på Tegneskolens utstilling i 1820 – der han ble påskjønnet med stattholderen, grev Sandels 2. premie.
 Dermed reiste han til København og ble skrevet inn ved Kunstakademiet i 1821. Her var han elev av C.W. Eckersberg frem til han reiste til Stockholm for å studere ved Kungliga Akademien för de fria konsterna under Carl Johan Fahlcrantz.

 

Elev av J.C. Dahl

Sommeren 1826 reiste J.C. Dahl gjennom Norge, og i Sogn møtte han Fearnley. De brukte begge to Slindebirken som motiv etter denne reisen. Noen år tidligere hadde Johannes Flintoe gjort samme reise og brukt samme motiv. Johan Sebastian Welhavens dikt Det fredede Træ handler også om Slindebirken – eller -bjørka. I 1828 reiste Fearnley til Dresden hvor han var J.C. Dahls elev.

 

Studiereiser i mange land

Fearnley var på flere studiereiser. Gjennom Norge i 1824 og 1826, i Italia i 1832, i Paris i 1835, i London i 1836 – og gjennom Tyskland og Sveits tilbake til Norge i 1838.

 

Malte naturens mesterverk

Fearnley var en uvanlig talentfull maler som arbeidet lett og med en fart og friskhet som imponerte samtiden. Han var en sikker kompositør, med rik koloritt og sikker penselføring.

Som romantiker holdt han seg til motiv av mektige fjell og fossestryk, særlig i sine monumentale verk. Labrofossen fra 1837, Grindelwaldgletsjeren fra 1838 og Slindebirken fra 1839 regnes blant hans hovedverk.

Nasjonalgalleriet i Christiania var nyopprettet i 1842, og det første de kjøpte inn av norsk samtidskunst var to av Fearnleys bilder, nemlig Grindelwaldgletsjeren og Labrofossen – i tillegg til to landskapsmalerier av J.C. Dahl.

 

Graven flyttet til Osalo

Fearnley giftet seg med Cecilie Catharine Andresen, datter av stortingsmannen 
Nicolai Andresen, i 1840 og fikk et barn med henne, sønnen Thomas Nicolay.

Thomas Fearnley døde i München av tyfus og ble begravet samme sted. Graven ble flyttet til Vår Frelsers gravlund i Christiania i 1922.

 

Neste gang: Peder Balke


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no