ANNONSE

KULTUR

Når norrøne guder blir virkelige


Tekst: Svein Kåre Gunnarson


Publisert: 25.10.2017

Hun er både samfunnsengasjert og utstyrt med en stor porsjon historieinteresse, Line Møllerop, en 30 år gammel småbarnsmor fra Stavanger. Nå er hun ute med sin første bok på Publica Bok, Sagaen om Ragnarok: Forræderen fra Åsgard, men i god tid før det var hun ute med både boktrailer og egenkomponert sang for boka. Hvilke reaksjoner har hun fått etter det?

– Så langt har jeg fått utelukkende positive tilbakemeldinger på både sangen og boktraileren. Mange sier at de synes det er tøft at jeg tenker litt utenfor «boksen» i hvordan jeg ønsker å profilere boken.

Det har vært en økende interesse for vikinger og det norrøne, noe som har kommet til uttrykk gjennom TV-serier som The Vikings, Vikinger, Fryktløse menn, pluss historiske program og bøker. Trur du dette kan gi et ekstra puff til Sagaen om Ragnarok?

– Det tror jeg absolutt. Mange lesere har nok fått øynene opp for norrøn mytologi og vikingtiden gjennom tv-serier og andre bøker. Det er veldig gøy og jeg håper selvfølgelig at det vil føre til at flere ungdommer kommer til å lese boken min, sier Møllerop.

– Som barn leste jeg en tegneserie som het «Valhall» av Peter Madsen, Henning Kure og Hans Rancke-Madsen og ble hekta. Den handlet om de norrøne gudene og tok for seg mange av de mest kjente historiene om dem. I tillegg var morfaren min arkeolog og har deltatt på mange spennende utgravinger i sitt liv. Jeg har alltid vært fascinert av det han holdt på med og startet tidlig med å lese bøker som handlet om historiske perioder, hendelser og personer. Så når jeg bestemte meg for å skrive en ungdomsbok ble det naturlig for meg å velge vikingtiden som et utgangspunkt for historien.

Hvilke aldersgrupper er boka retta mot? Kan flere ha glede av den?

– Målgruppen er ungdom fra 12 år og oppover, men voksne kan også ha glede av boken. Personlig liker jeg svært godt å lese ungdomsbøker og det er nok derfor jeg også har valgt å skrive nettopp en ungdomsbok.

– Det har vært både spennende og utfordrende å skrive denne boka, forteller hun. – Jeg har skrevet mange korte historier, artikler og leserinnlegg tidligere, men aldri en hel bok før. Det ble derfor både mer tidkrevende og omfattende enn det jeg hadde trodd, men også fantastisk spennende fordi jeg får fulgt karakterene mye lengre.

– Å utvikle selve idéen til en hel historie var på mange måter ganske lett, i den forstand at jeg kjenner så godt til det universet jeg skrev om. Derfor kom veldig mange av hendelsene i boken naturlig mens jeg skrev.

 

Hvilket håp har du for boka/serien?

Jeg håper selvfølgelig at alle de som leser boken vil like den. Utenom det har jeg egentlig svært få forventninger og tror ikke at boken automatisk vil få masse omtale og interesse nettopp fordi jeg er debutant og heller ikke en kjendis. Men forhåpentligvis vil denne boken være starten på en serie av bøker som vil få mer og mer oppmerksomhet i løpet av de neste årene.

– Jeg har planlagt fem bøker i serien om Sigrid og Ragnarok, men det kan absolutt bli flere bøker som er knyttet til andre karakterer i serien.

– De som har lyst å lese en actionfylt ungdomsbok bør absolutt lese denne boken. Den er også aktuell for de som ønsker å lære mer om norrøn mytologi, avslutter forfatteren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no