ANNONSE

HUS & HAGE

Den store høstsjekken


Tekst: Robert Walmann

Foto: Chera Westman, Jan LillehamrePublisert: 25.10.2017

Husk å rense takrennen for løv og skitt – det kan spare 
deg for mye jobb.


Her er sjekklisten du trenger før snøen daler lett 
og fin.

Mange steder i landet er det fortsatt godt og varmt. Men det varer ikke evig. Derfor må vi forberede oss på at «Kong Vinter» snart vil melde sin ankomst. Før kulden setter inn er det lurt å ta en runde rundt huset. Høstsjekken er din guide for å unngå problemer i vinter.

1. Gå over fasaden

Se etter blæringer, flassing, avskalling og sprekker. Du kan flekkmale der du har fått sår i malingen. Sjekk spesielt vinduer og skarpe kanter der malingen må dekke.

2. Sjekk taket

Er det sprekker eller skader i takstein eller beslag? Fiks det du kan nå, eller vent til våren med å ta den store jobben. Se spesielt rundt pipe og takvinduer. Fjern mose og begroing på takstein/shingel.

3. Rens nedløp

Rens nedløp og takrenner for løv og skitt. Er takrennen full, kan den fryse eller gå tett når regnet kommer. Da vil vannet renne mot husveggen, noe som kan medføre fukt- og frostskader på veggen.

4. Husk på utekranen

Steng og tøm kranen for vann for å unngå at frosten ødelegger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. Sett hageslangen et frostfritt sted.

5. Gjør klart sluk og avløp

Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser. Ikke glem hytta og campingvognen. Forebygg ved å 
tilsette frostvæske og avløpsåpner.

6. Rengjør hagemøblene

Vask og tørk hagemøblene godt. Påfør olje, beis eller bedringsmaling om nødvendig. Alle bein på møbler av treverk impregneres. Plast kan settes inn med voks eller vaselinolje. Kunstrotting påføres egen kunstrottingbeskytter.

7. Vask markiser og parasoller

Rengjør markiser og parasoller med egnet rengjøringsmiddel. Husk å tørke godt av før du ruller markisen inn. Påfør impregnering om nødvendig. Sett parasollene under tak.

8. Sett bort gressklipperen

Fyll på olje og bensin. Få bort mest mulig gammelt gress med en kost. Bruk gjerne gressklippervask. Sett klipperen i boden.

9. Rengjør grillen

Rens risten og sett på grilltrekket. Ta av eventuell gassflaske og sett den et egnet sted.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no