ANNONSE

Min mening

Galskap å kjøpe Viking stadion

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen

Publisert: 08.11.2017

Livet har lært meg at mye er avhengig av ”timing”, det å gjøre de rette tingene til rett tid. Selv om jeg aldri var spesielt god da jeg spilte fotball for Ålgård, forstod jeg at det var viktig å posisjonere meg. Da jeg var aktiv som fotballdommer, erfarte jeg at det å stå bare en meter eller to feil når du skulle vurdere offside eller frispark, var som natt og dag. Som tidligere trener i Viking jenter 2000 lærte jeg 
at hvis jeg gjorde de rette tingene til rett tid, var det lett å skape gode situasjoner og gode resultater. Og god stemning i laget.

Elendig timing i Viking

I august 2016 skrev jeg en artikkel i Lokalavisen hvor jeg anbefalte Viking å selge stadion til profesjonelle eiendomsaktører. Da var det fremdeles sportslig optimisme, og Viking hadde faktisk lenge muligheter til å ta medaljer. Til slutt endte vi på 8. plass, bare 4 poeng bak fjerdeplassen. I fjor høst var ingen i tvil om at Viking ville være å finne i Tippeligaen de neste sesongene. Og at inntektene ville være høye, både på grunn av gode TV-inntekter, mye publikum og patriotiske sponsorer. Et salg som dette ville ha tilført Viking likviditet til drift. Slik gikk det ikke. Viking valgte sent på året å selge, men solgte til seg selv. Nå vil aksjonærene i Viking at Stavanger kommune skal kjøpe Viking Stadion. Det bør Stavanger kommune si nei takk til.

Alle innbyggernes penger

”Vi må være forberedt på tøffere tider og dårligere vær. Vi har vært vant til å ligge i solen, men nå må vi omstille oss for å kunne møte fremtiden på en god måte,” sier Per Kristian Vareide, rådmann i Stavanger kommune. Han peker på de store utfordringene kommunen vil få i de neste årene. Prisene vil øke overalt på kommunale tjenester. Vareide mener innbyggerne i Stavanger kommune nå må forberede seg på innsparinger på mange områder. I budsjettet foreslår han blant annet kutt i barnehage, skole og eldreomsorg. Det største problemet er at antall eldre vil øke, og problemet vil bli større, mener rådmannen. Jeg må bare si det rett ut. Jeg kan overhodet ikke se én eneste god grunn til at Stavanger kommune skal kjøpe Viking Stadion. En ting er selve kjøpet, men driftsunderskuddet de neste årene med lave publikumsinntekter i Obosligaen, kommer til å bli et økonomisk mareritt for Stavanger kommune. Å prioritere å redde Vikings aksjonærer blir meningsløst. Stadion står der, og vil være tilgjengelig for Viking Fotball inn i evigheten. Tilby støtte til å etablere kunstgress i samarbeid med støtteordninger 
i NFF, NIF og Kulturdepartementet. Men la det være med det.

Dette må Viking gjøre

Stavanger kommune kommer til å si nei til å kjøpe Viking Stadion. Hvis det ikke skjer, mister jeg all tillit til politikerne som er ment å forvalte felleskapets midler. Men Viking må be kommunen om å ta vekk klausulen om at bidrag gitt i begynnelsen på inntil 70 millioner må tilbakebetales ved et salg. Dagens styre må gå til banken og be om å bare betale renter på lån i minst 5 år. Dette vil SR-Bank akseptere. Deretter må alle aksjonærer nulles. Det betyr at verdien i selskapet settes til null, og det må gjøres en emisjon hvor dagens eller nye aksjonærer bidrar med minimum 50 millioner i aksjekapital. Det er oppskriften på hvordan det bør gjøres. Årets sesong er et skrekkeksempel på hvordan en klubb ødelegges fordi eierne ikke tilfører nok kapital til selskapet. Det virker som det er noe uløst mellom Viking FK og Viking AS. Dette må ryddes. Det er jo et alternativ å flytte tilbake til røttene på Eiganes, men da har en vel mistet all tro på opprykk. 
Det dreier seg om timing. Nå må eierne stå opp og sørge for et nytt liv i klubben vi elsker. Jeg blir gjerne med som ny aksjonær. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no