ANNONSE

HUS & HAGE

Lag et gøyalt barnerom

Tekst: Kjersti Blehr LånkanPublisert: 22.11.2017

ETTÅRINGENS ROM: Lillesøster kan vokse i sengen hun har fått, 
og dukken har fått likedan.

Stella (6) og Embla (1) fikk nye soverom som var innredet spesielt for dem. Det ble strandtema på det ene og beroligende drømmer på det andre.

– Det beste med rommet er sengen, synes Stella (6).Køyesengen er formet som et hus, med oppholdsrom under, der hun har kjøkken og dukkestellebord. Store vinduer i «husveggen», og at det er høyt nok til at en seksåring kan stå oppreist, gir følelsen av et ordentlig.– Under der leker vi familie, forteller Stella.– Og så er det fint med tanke på rot, for man får samlet alt under sengen, supplerer mamma Jannicke Valen, som jobber som interiørstylist og driver bloggen aimforhappiness.com.Sengen er laget av drivved og produsert i Nederland.– Vi planla egentlig hele rommet ut fra sengen, til og med hvor vinduet skulle være, forteller Valen.

Strandtema

For et års tid siden flyttet familien inn i en bolig nær sjøen. Ikke så unaturlig da, kanskje, at Stellas rom fikk strandtema. Hun valgte selv ut den lyseblå fargen på veggen. I tillegg har hun fått en fargerik seilbåt hengende i taket, og et teppe formet som et paradis på gulvet, der hun hopper fram og tilbake.– Vi ønsket et lekent og kreativt rom, for Stella er glad i å lage og finne opp ting, og tegne og skrive, sier Valen.Derfor var det også viktig å ha en pult med god plass og godt med vinduslys. Rundt den henger bilder av Stellas venner og familie. I et hjørne står en rekke musikkinstrumenter, som det er lett å plukke opp for Stella enten hun vil spille afrikansk tromme, ukulele, xylofon eller keyboard.

Barnehøyde

Lagringsplass er viktig.– La alt ha sin plass, så er det enkelt å rydde opp, tipser Valen.Stella har bokser, skap og skuffer til å skjule alle småtingene. Bokhyllene når hun selv opp til, de er bokser stablet oppå hverandre. Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør, minner om at det er viktig å ta hensyn til barnas høyde i innredningen.– Barna vil jo også gjerne speile seg, de ønsker å nå opp til knaggen med jakken sin, og de ønsker å kunne ha sakene sine innen rekkevidde. Har du dette i bakhodet når rommet pusses opp, gjør du både barna og deg selv en tjeneste, sier hun.Store kommoder og skap er en nødvendighet, men det er fint om barna kan ha de nederste skuffene og hyllene til sin disposisjon, mener Owren.– La barna ordne selv, det er jo deres ting og leker. Det gir dessuten en mestringsfølelse å klare seg uten hjelp fra voksne, og kanskje lærer de seg å gi tingene fast plass også, sier hun.I vinduskarmen hos Stella står Pez-figurer oppstilt på rekke og rad.– Hun begynte å spare på dem, og så begynte samboeren min å sette dem opp. De er litt kule, egentlig, synes mor Valen.

Lillesøsters rom

Stella har en lillesøster på ett år, som også skulle få nytt rom.– Der har vi valgt en litt roligere stil. Innslag av gammelrosa heller enn neonrosa, som Stella fikk, for eksempel, forteller Valen.På babyrommet ønsket hun å skape en fin og litt drømmende stemning. Veggen ble malt grå og fikk påmalt gullstjerner flere steder. På veggen henger også en myk sky med dråper, og over sengen en svane, tilsynelatende i fritt svev. Pedagogiske elementer inkluderer to store plakater, en med alfabetet og en med tallene 1–9. – Stella hadde plakatene før. Hun ble veldig interessert i bokstaver og tok lesingen kjapt, forteller mor.For å lykkes med innredning av barnerommet råder Valen deg til å være oppmerksom på at rommet både må være egnet for lek og søvn, å ta barnets personlighet med i vurderingen, å ha godt med oppbevaring, la alt ha sin plass, og om mulig bruke et rom som ikke er for lite.– Det er jo her det trengs plass til lek, sier hun.

Trinnvis oppussing av barnerom


• Bestem de økonomiske rammene og stilen.
• Samle inn stoff- og fargeprøver, og lag en prøvetavle, altså en stor tavle 
der man fester bilder, stoffprøver og fargeprøver. Da blir ideene klarere.
• Vær oppmerksom på fargene: Farger som ligger ved siden av hver-
andre i fargesirkelen, går godt sammen, det gjør også fargen tvers 
ovenfor, som vil komplementere og kontrastere den første fargen. 
Én farge med ulikt innslag av hvitt eller svart kan også være spennende
• Lag en plantegning der du skriver ned de nøyaktige målene på 
alle veggene i rommet.
• Klipp ut papirmodeller av møblene dine og alt annet som kan flyttes. 
Så kan du flytte dem rundt på plantegningen for å se hvordan de
passer på forskjellige steder i rommet.
• Sjekk at det er plass til eventuelt nye, større møbler, og at det er til-
strekkelig oppbevaringsplass.
• Rydd rommet og sørg for god plass der du skal arbeide. Beskytt gulvene.
• Kjøp maling i små kvanta, mal firkanter på veggene, og bestem deg 
for farge først når malingen er tørr.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no