ANNONSE

KULTUR

MOBIL-ISERE

Tekst: Svein Kåre Gunnarson


Publisert: 06.12.2017

I spalten “På kanten” serverte Ole Nerheim korte fortellinger og humoristiske betraktninger gjennom flere tiår i Rogalands Avis. De beste er samlet i “Familie uten grenser – og andre grenseløse petiter” fra Commentum Forlag. Nerheims petitartikler er ikke oppdiktede, men har utgangspunkt i hans og andres opplevelser – på godt og vondt.Her følger en liten smakebit.

Det er vanskelig å forestille seg hvordan det var å leve uten mobiltelefon. Den gang vi var unge og gikk tom for penger på interrail i det store utland, så var det ikke bare å sende en kryptisk melding hjem på SMS. Fikk du økonomisk sammenbrudd i Lisboa i Portugal eller Roma i Italia kunne det gå en uke før du kom deg hjem og fikk spist deg mett. Den gang visste heller ikke våre foreldre at barna deres led hungersnød der ute i Europa. Å sende kort ville tatt like lang tid som en vanlig fellesferie den gang.

Nå trenger ikke barna dra spesielt langt ut i verden før vi får beskjed om tilstanden. Sist helg oppsøkte vi en såkalt avslappende helg i Sirevåg. Ikke før peisen var tent, begynte mobiltelefonene.

– Pappa, busskortet er gått ut. Jeg må ta bussen hjem. Du må sende penger inn på kontoen min med en gang!

Min samboer fikk den neste telefonen fra sin sønn. Bilen min har kollapset! – Hvor er du? 
– I nærheten av Porsgrunn. 
Jeg og kompisen min må ta buss til Stavanger. Jeg er blakk, du må sende meg 1700 kroner! 1700? Ja, kompisen min har heller ikke penger, han skulle jo sitte på med meg.

Pling (melding): «Vinn weekend i Hemsedal for 2 og snowboardklær fra Helly Hansen http://stargame...»

Mellom kimingen på telefonen
kan vi høre en og annen bølge som slår og et glimt av en rødnebbterne som jakter på fisk, men så ringer det igjen (min datter): – Hei, pappa, vet du hvor støvsugeren står? – Den står der den skal stå, på datarommet. – Har dere det kjekt? – Kjekt? Hvis det snart slutter å ringe så tror jeg vi kan høre knitring fra peisen.

(Fredag natt 02.20) Pling (melding fra min sønn): «Dere har tatt med dere all tannkremen.» (Ny melding 07.10): «Jeg må på jobb. Hvor ligger Rema 1000-skiltet?»

Ordet mobil er latinsk og betyr movere og har sin opprinnelse fra å mobilisere en avdeling på krigsfot. Av og til kan vi virkelig føle mellom hendene opprinnelsen av ordet mobil. Men med akutt mangel på en hær å sette inn, blir kanskje løsningen å ikke lade eller mobilisere mobilen ...


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no