ANNONSE

REISE

Den store julereisen

Tekst: Siri Matre Kværnes


Publisert: 06.12.2017

SYDEN: Kanariøyene er det mest populære 
reisemålet for dem som velger charterjul. 
FOTO: Johnér Bildbyrå


I år byr jula på ekstra mange fridager. Da lokker både hytta på fjellet og stranden i Thailand.

– Stadig flere reiser bort i jula. Siden jula er den nest lengste ferien vi har, benytter folk gjerne anledningen til å reise litt langt, som Thailand og USA, sier redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst.

De mange julereisene kan blant annet ses i sammenheng med at vi generelt reiser mer og har bedre råd, mener hun.

– Men jeg tror også at julemaset har satt sine spor. Folk er lei av å presse seg fram på et shoppingsenter for å finne gaver ingen egentlig trenger. Å slippe julestresset hjemme er nok hovedgrunnen for mange som velger jul i utlandet.

Fjellferie

Langt de fleste julereiser holder seg innenfor landets grenser. Det er imidlertid vanskelig å få noen god oversikt over reisemønsteret, ifølge Martin Rønningen. Han er professor ved Høgskolen i Lillehammer og leder for Senter for reiselivsforskning.

– Men vi vet at antall folk som tilbringer jula – iallfall deler av den – på hytta, har økt betraktelig de siste 20 årene, sier Rønningen.

Veksten henger blant annet sammen med hytteutbyggingen i perioden. Reiselivsforskeren påpeker at hyttene ofte har veldig høy standard og godt kan kalles andrehjem. Han tror langrennsbølgen de siste sesongene også har vært med på å gjøre hyttene ekstra gjeve.

I SSB-rapporten «Norsk turisme» fra 2012 kom det fram at vi begynte å bruke jula til feriereiser noe oftere utover på 2000-tallet. Omtrent halvparten av alle overnattingsreiser i jula hadde ferie som formål, og tre av fem feriereiser gikk til norske reisemål.

Fridager

Høyfjellshoteller og hoteller med skianlegg melder også at de har fått flere gjester i jula, ifølge NHO Reiseliv. Fjellet frister for den som ønsker seg en aktiv ferie – noe mange nordmenn gjør, skal vi tro flere reiseundersøkelser.

Besøkstallene varierer med hvordan fridagene faller.

– Kalenderen har vært gunstig de siste par årene. Dette fører til at flere bestiller juleferie i fjellet, og flere eiere bruker hyttene sine gjennom hele jula, sier prosjektleder Camilla M. Hartviksen Sætre i SkiStar Trysil.

Det varierer hva gjestene ønsker av oppholdet, ifølge aktørene i fjellheimen. Mens noen reiser fra den tradisjonelle julefeiringa, vil andre bare ha en plass der hele familien kan samles.

– I jula vil folk ha storhyttene – ikke de små, moderne leilighetene. Når alt kommer til alt, er det nok selve hyttekosen som er kjernen i at folk vil feire jul til fjells. Når skiheisen stenger, kan man trekke inn i hytta med familien og kjenne at roen senker seg foran peisen, sier kommunikasjonsansvarlig Christian Bråtebekken i Alpinco, som eier Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg.

USA-trend

– Vi vet fra tidligere år at mange utnytter den lange ferien til å reise bort med familien til varmere strøk, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Gustav Faller i FINN.no.

Ving er blant dem som sender nordmenn til utlandet i jula. Rundt 10.000 drar på juleferie gjennom selskapet, og i år igjen er Kanariøyene og Thailand de mest populære stedene å dra til.

– Når man ser på rutefly, reiser langt de fleste i Europa. Mange av disse er folk som reiser hjem til Polen i julen, besøker familie i for eksempel Tyskland eller tar en ferie i Spania. Men nesten dobbelt så mange reiste til Nord-Amerika i desember 2013 som desember året før, så her er det en klar trend, sier Moland.

Ifølge FINN.no er land som Brasil, Kapp Verde, Mexico, Egypt, Malaysia og Singapore også mer i vinden enn før.

– Veldig mange nordmenn drømmer også om å oppleve storbyer som New York, Roma, Barcelona, London og Paris rundt nyttår, sier PR-ansvarlig Sophie Frisholm Damsund i Ving.

London er den aller mest populære storbyen i jula, som Ving definerer som tida mellom julaften og nyttår pluss et par dager i hver ende.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no