ANNONSE

KULTUR

”SYNG MED OSS” 
i Stavanger konserthus.

Tekst: Einar Fjermestad, Einar Borchsenius

Foto: Einar Borchsenius


Publisert: 17.01.2018

Sjekken pålydende kr 100.000,- tildelt Rogaland Sanitetsforening i 2017. Fra venstre: Kristian Sandvik (korformann), Ingrid Bergesen og Sissel Sigvaldsen (Saniteten) og Magnar Hjøllo (president Lions Club Stavanger)


Et enestående prosjekt med fulle hus i 30 år

”SYNG MED OSS” har vært arrangert 30 år på rad når vi inkluderer neste jubileumskonsert den 27. januar. Konserten har satt sitt spor ved å være et av de lengstlevende private arrangementer i Stavanger konserthus historie. Det er et flott bidrag som genererer et overskudd til Lions Club Stavanger og Song og Spelkorlagets humanitære engasjement.

LIONS er en verdensomspennende, ikke-religiøs og åpen hjelpeorganisasjon. Lions er organisert gjennom lokale klubber i de fleste land i verden. I Norge har Lions idag ca 12000 aktive medlemmer. Lions har som mål å hjelpe mennesker som ikke har det så bra samt gi bistand nasjonalt og internasjonalt ved nød og katastrofer. Bistand ytes gjennom innsamlede midler hvor 100 % av nettoinntekter skal deles ut.

For Lions Club Stavanger er ”SYNG MED OSS” et av klubbens prosjekter som oppsto for 30 år siden i et samarbeid med ”Song og Spelkorlaget”. Inntektene fra ”Syng Med Oss” , som idag utgjør ca 2,5 millioner kroner, har bidratt til hjelpetiltak for lokale organisasjoner i Rogaland hvor arbeidet mot rus, kreftsaken og ungdom har stått sentralt.

Konsertenes programinnhold har aldri vært annonsert på forhånd, kun at dette er årets gladkveld. Song og Spelkorlaget har vært det faste innslag og bærende element så vel med egne sanger som forsanger for allsangen. Hvert arrangement har hatt sine gjesteartister. De mest kjente nasjonale og skandinaviske artister har gjestet arrangementet sammen med lokalt kjente og ukjente. Blant de svenske kan nevnes Lill-Babs og Lill Lindfors. Det har aldri vært kjent på forhånd hvem som kommer som gjesteartister. Dette har skapt spenning og forventning. Likevel er det hvert år et håp om at ”lerar Gundersen” i Dag Schreiners skikkelse kommer. Steinar Lyse og Pål Mangor Kvammen har vært gjester og skapt høy stemning i salen.

Variasjonen med koret som basis og gjestende artister har vært et konsept som har samlet fullt konserthus hvert år.

Korets dirigent har i alle år vært musikalsk leder og konferansier for arrangementet, i perioden 1989 -2013 Erik Lindboe og fra 2014 Knut Nøst. Kuppelhallen var arenaen fra 1989 – 2012, men da nytt konserthus ble åpnet har storstuen Fartein Valen vært stedet fra 2013.

Arrangementet i Konserthuset har i alle år fulgt samme lest. Korets musikalske leder - sammen med korets musikkutvalg - finner frem hyggelige melodier og sanger som de fleste har hørt før. Lions Club Stavanger trykker opp sanghefter i avisformat. Ideen bak dette er at det skal rasle mest mulig i avispapir når alle blar for å finne rett sangtekst. Rogalands Avis, Dalane Tidene og Stavanger Aftenblad har i hver sine perioder stått for trykking av sangavisen.

Programmet blir laget slik at det skal være variert i forhold til publikums sang, artister, innslag av koret og verbale innslag.

Årets jubileumskonsert gjennomføres lørdag 
27. januar.

Programmet er som sedvanlig ukjent for publikum. Det er kun få billetter igjen.

Lions og Spelkorlaget regner med fullt hus, slik det har vært i alle de siste 30 årene.

Ideen bak ”SYNG MED OSS” ble unnfanget i 1988. Konseptet var kjent fra NRK TV, hvor Grieg-hallen i Bergen var arenaen med kor og gjester i salen.

Lionsmedlem og korist Bernhard O. Randulff hadde ideen. Den ble luftet med daværende musikalsk leder for koret Erik Lindboe. Spørsmålet var: Kunne det la seg gjøre å samle mange mennesker (venner og bekjente) til en hyggelig sangkveld a la ”Syng med oss” - programmet i NRK ? Koret måtte danne basis i programmet og så kunne det suppleres med gjestesangere/musikere. Dette var en hårete ide og et mål som måtte bearbeides. Mange spørsmål både om det arrangementstekniske og ikke minst det økonomiske måtte avklares.

Formålet med et ”Syng med oss” -arrangement kunne for eksempel være en gladkveld og samtidig skaffe inntekter til et humanitært formål. Et av Lions mål er blant annet å samle inn penger til ulike humanitær formål, og koret hadde også på det tidspunkt satt som mål å ha en sosial profil for sin virksomhet. Et samarbeid mellom Lions Club Stavanger og koret kunne legitimere arrangementet som et sosialt engasjement for begge parter. Stavanger konserthus måtte være areanen. Næringslivet ble kontaktet med henblikk på sponsormidler og nok billetter ble reservert til at det kunne gi et økonomisk overskudd som kunne deles ut til et humanitært formål. Lions Club Stavanger og Song og Spelkorlaget etablerte et samarbeid der Lions Club Stavanger tok det praktiske arbeid rundt arrangementet, og koret det kunstneriske fra scenen. ”Årets Glad-kveld” ble realisert og overskuddet skulle deles ut under konserten til et veldedig formål. Sjekken som overleveres har vært pålydende kr 100.000,- de siste 20 årene.

Det etablerte seg gjennom årene et rykte om at de som ville ha billetter måtte være tidlig ute, og det har vært lange køer når billettluken har åpnet første salgsdag. Sågar har folk overnattet utenfor døren til konserthuset for å sikre seg billetter. Lions har til og med servert de tidlige billettkjøperne kaffe og vafler i mange år. Dette har selvsagt skapt avisomtale og god reklame.

Koret og Lions sier i kor: 
”Løp og Kjøp billetter !


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no