ANNONSE

Min mening

Min mening 
av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Fint med ny start

For de aller fleste er det nye året en tid for en viss ettertanke om hvor vi står i verden. Eksperter kommer med prognoser om hvordan det skal gå i det nye året, og både kongen og statsministeren har fremført sitt budskap. Jeg ser at lederen i Elixia mener at vi nordmenn har endret oss, og at vi ikke lenger står i kø for trening i begynnelsen av januar. Til tross for denne observasjonen er det ganske mange som har planer og forsetter inn i det nye året. Meg selv inkludert. Selve nyttårsforsettet er ofte et uttrykt mål, en plan eller ønske for personlig endring.

Hva vil du endre?

Vi er alle forskjellige og har ulike oppfatninger over hva vil ønsker å endre. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket aktivitet. Målet er ofte å gi seg selv en høyere livskvalitet. Blant populære nyttårsforsett er å spise sunnere eller spise mindre, slanke seg, lese mer, studere hardere, drikke mindre, røyke mindre, slutte å røyke, kutte ut godterier, trene hardere, se mindre TV, være god mot medmennesker, jobbe mer, jobbe mindre, spare mer eller bli en mer bevisst forbruker. Dessverre er det jo slik at vi har en tendens til ikke å greie å gjennomføre forsetter. Men det gjør ingen ting. Det som jeg synes er viktig, er at en av og til stopper opp og tenker gjennom situasjonen.

Herlig å kunne se fram til noe

Det er en god start å erkjenne at ingen er perfekte, og at du kan være ok selv om du ønsker endringer. Vi mennesker har en fantastisk evne til faktisk å kunne endre våre vaner. Det er mulig å endre kursen noe, gjøre litt mer av det man har lyst til å gjøre, og litt mindre av det motsatte. Det er bra å ha håp om noe bedre, samtidig som det er viktig å være bevisste på at årets dager finnes i alle varianter. Også grå. Det er ikke skadelig å ikke nå alle sine mål. Vi takler det som kan oppleves som motgang. Det gjør oss sterke. Vi kan ikke være på topp hver eneste dag. Det kan ingen.

Fokuser mest på det som er bra

Til eldre jeg er, ser jeg stadig tydeligere hvor fort livet går. Det er jo egentlig bare å se seg selv i speilet. Da er det viktig å huske på at vi faktisk lever bare én gang. Starten på det nye året er en fin anledning til å ta en timeout. Gi deg selv en mulighet til å tenke igjennom saker og ting. Hva er jeg fornøyd med? Og hva kunne vært bedre? Jo da, jeg skal trene mer og trenger absolutt å redusere vekten min. Men vi må huske på at det også er viktig å fokusere på det som er bra, og heller tone ned det du ikke er helt fornøyd med. Når jeg har ting jeg ikke er fornøyd med, graver jeg meg fort ned i ”dritten” og det kommer det ingen ting godt ut av. Jeg håper alle lesere av Lokalavisen får et flott nytt år, hvor noe av det viktigste blir å sette pris på det som er bra. Bli den best mulige utgaven av seg selv. Da kan det rett og slett være at du finner ut at livet faktisk er ganske kjekt. Sola har snudd, og det går mot lysere tider. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no