ANNONSE

HUS & HAGE

Slik blir kjøkkenbenken klar for et nytt år

Tekst og foto: Robert Walmann/ifi.no


Publisert: 17.01.2018

Før var benkeplaten tørr og blek. Nå skinner den om kapp med julestjernen. − Treverk trenger pleie, sier olje-ekspert Thomas Thenau.

Det er få ting i huset som må tåle mer juling enn benkeplaten på kjøkkenet. Når den daglig utsettes for harde slag fra kniver, glass, kjeler og sakser, eller fukt og søl fra matlaging, trengs det muskler. Over-flaten i en trebenk må være sterk. Hvis ikke får den flekker eller sprekker opp.

Dråpetesten

I desember er det gjerne ekstra stor aktivitet på kjøkkenet. Derfor blir det viktig å bruke noen minutter på vedlikehold og stell. En god sjekk for å vurdere tilstanden er å dryppe noen dråper vann på benken.

– Hvis vanndråpene flyter ut og trekker inn i treverket, er det på tide med pleie. Perler dråpene seg derimot, er det trygt en stund til, sier Thomas Thenau hos trepleieeksperten Woca.

God investering

Erik Haukerød fra Osmo mener jevnlig vedlikehold er viktig av mange grunner.

− Det setter seg bakterier og smuss i benkeplaten. Den vil etter hvert også sprekke opp og bli stygg. Til slutt ender det med at du må slipe ned hele platen og starte på nytt. Det er en god investering 
å sette av noen timer til å gi benken litt pleie, sier han.

Slitt og tørr kjøkkenbenk

Vår kjøkkenbenk i eik ble i sin tid behandlet med et hvitpigmentert produkt. Jobben ble ikke utført ordentlig og benken er ujevnt behandlet. I tillegg er den slitt, tørr og enkelte steder er det antydning til sprekker.

− Denne benken trenger olje, men først må den renses skikkelig, sier Thomas Thenau hos Woca.

Trenger dypere inn

Han forteller at benken kan se ren ut, men bak fasaden skjuler det seg fett, såperester, matrester og annet smuss som må fjernes.

− Det ser du først etter at du har brukt en trerens. Se på kluten, sier han, og peker på en klut som en gang har vært hvit. Nå er den møkkete. – Et rensemiddel sørger også for at porene i treet åpner seg slik at oljen trekker dypere inn, sier han.

Vått er godt

Et rikelig lag med trerens sprayes på benkeplaten. Det skal være vått.

− Bruk en ren klut til å «skrubbe» med. Du vil dra opp smusset og sørge for at benken blir «åpen» og klar for påfylling av olje. Etterpå lar du benken tørke noen timer før videre behandling, forklarer han.

Følger fargen

Syv timer senere finner oljesjefen frem en hvitpigmentert olje. Den skal masseres inn i treplaten.

− Siden benken tidligere er behandlet med et hvitpigmentert produkt, velger vi en hvit olje. Vil du ha ny farge på benken må den slipes ned og nullstilles. Hvis ikke blir ikke resultatet godt nok, sier han.

Må alltid tøkes av

Thenau mener en smart måte å påføre olje er å bruke en lofri klut.

− Det vanlige er å bruke pensel, men jeg synes jeg får oljen bedre inn ved å massere den på med en klut. Dypp kluten i oljen og gni den inn i platen, og la det trekke i cirka ti minutter før du polerer av overskytende. Det viktige i denne prosessen er at du har på nok olje til at treflaten blir mettet og at alt som ikke er trukket inn etter ti minutter tørkes av, sier han.

Juleklart på kjøkkenet

Etter 10 minutter tar Thenau frem en ny og ren klut og tørker av oljen som ikke har trukket ned i benken. Behandlingen har gitt overflaten en beskyttende overflate som skal stå imot alle mulige kjøkkenaktiviteter.

− Ja, nå kan jul og nyttår bare komme. Kjøkkenbenken er i hvert fall klar, smiler han.

Stort utvalg

I tilegg til Woca finnes det også mange andre produsenter som leverer gode vedlikeholdsprodukter til kjøkkenbenker. Osmo, Herdins/Krefting, Alanor, Owatrol, IBG og flere malingprodusenter, som Beckers, Flügger, TreStjerner og Nordsjö, har alle løsninger innenfor lakk, olje eller hardvoksolje – med eller uten farge. Husk alltid at det er bruksanvisningen på produktet du velger som gjelder.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no