Finans- og økonominyheter får mye virtuell spalteplass, både i tradisjonelle medier som Dagens Næringsliv og i storavisene som Dagbladet eller VG. Den økonomiske situasjonen i verden i stort henger selvfølgelig sammen med det som skjer i lommeboka til en enkeltperson, men får virkelig privatøkonomi den oppmerksomheten som den fortjener?
Selvfølgelig har New York-børsen noe å si for nordmenn
I en alt mer globalisert verden er det selvfølgelig slik at den økonomiske utviklingen i verden har utrolig mye å si også for nordmenns privatøkonomi. Noen ganger vil for eksempel den amerikanske økonomien føles fjern ut, men spesielt for et oljeland som Norge har bevegelser i de amerikanske markedene utrolig mye å si.
Samtidig kan nyheter om gevinster og tap i milliarder dollar-klassen være vanskelige å se for seg, og det er ikke rart at det også er mange som kan føle at det er alt for fjernt. Da er det greit å huske på at disse nyhetene om hva som skjer i finansmarkedene i stort faktisk har noe å si, det er ikke bare tall uten mening.
Nyhetenes rolle i forhold til privatøkonomi
På noen områder har avisene og andre nyhetskilder en gigantisk makt. Et eksempel i forhold til privatøkonomi er de såkalte matbørsene, som sammenligner prisene til de forskjellige dagligvarekjedene. Selv om det er lov å stille spørsmål ved hvor reelle de forskjellige prisene er, så har disse definitivt vært med på å holde prisene på dagligvarer under kontroll.
Renter på boliglån er et annet eksempel på et område som nettaviser er relativt flinke til å følge med på, og renter og avdrag har mye å si i mange nordmenns økonomi. Samtidig finnes det rom for mye mer stoff om alt fra unødvendig forbruk til grunnleggende sammenligning av priser og forhandling med leverandører. I forhold til dette har nettavisene en viktig rolle å spille.