Nyhetene påvirker samfunnet i svært stor grad, og den som kontrollerer forskjellige nettaviser og TV-kanaler kan også indirekte kontrollere mye av det som skjer i samfunnet. Det er også derfor som mange land legger vekt på å styrke en uavhengig presse, og dessuten i noen tilfeller også allmennkringkastere som NRK. Men hvem er det egentlig som styrer hvilke nyheter vi får presentert i det daglige?
Facebook og Google får alt mer makt
I mange situasjoner er det selvfølgelig leseren som tar et meget bevist valg i forhold til å for eksempel gå inn på en av de store norske nettavisene, en utenlands nettavis eller nettstedet til NRK eller BBC. Samtidig er det mange som oppdager nyheter og artikler via andre kilder, som Facebook eller Google.
Disse aktørene, og da kanskje spesielt Facebook, har etter hvert fått mye oppmerksomhet fra både aviser og myndigheter. Det betyr også at de selvfølgelig ikke kan gjøre hva de vil, og det finnes en rekke lover i forskjellige land som prøver å kontrollere hvordan personopplysninger brukes av disse gigantene på nett.
Det som kanskje er den største utfordringen med Facebook og lignende tjenester, det er at de per definisjon er bygget rundt engasjement og tid brukt på plattformen. Det Facebook tjener penger på er annonser, og jo oftere en bruker besøker Facebook desto bedre. Det bygger indirekte opp under at det er de mest dramatiske og kontroversielle nyhetene som skaper mest engasjement. Selv om det ikke er noen som bevist velger å legge fokus på kontroversielle nyheter, så vil algoritmer kunne løfte frem disse.
Vær oppmerksom på ekkokamre
Nyheter som bare presenteres fra et ståsted er også en risiko. Det finnes mange tjenester på nett som lærer seg hva brukeren liker eller synes, og da vil man direkte eller indirekte bli presentert for alt mer likt innhold. Det kan gjøre at man går glipp av andre viktige og relevante synspunkter.